Personalizacja tabeli alergenów

Właścicieli lokali gastronomicznych obowiązuje konieczność podawania spisu składników w żywności, którą oferują. Podstawą jest tu Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Tabela alergenów to wykaz substancji potencjalnie niebezpiecznych dla alergików. Pomogę w jej sporządzeniu, by była zgodna z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.

Wykaz alergenów – gdzie go umieścić?

Dla właścicieli restauracji, cateringów, foodtrucków i innych lokali gastronomicznych transparentność usług jest podstawą legalnego działania i zaufania konsumentów. Nie mogą oni zatajać żadnego ze składników użytych w danej potrawie, nawet w śladowych ilościach. Wykaz alergenów to po prostu lista produktów użytych w konkretnej potrawie, najczęściej w postaci tabeli. Musi być umieszczona w miejscu łatwo dostępnym i widocznym, tak aby klient mógł sięgnąć po nią samodzielnie, bez potrzeby zwracania się o pomoc do obsługi.

Jak przygotować tabelę alergenów?

Bardzo ważne jest, aby taki dokument po prostu znajdował się w lokalu, nie tylko dla bezpieczeństwa interesów właściciela, ale przede wszystkim dla dobra konsumentów. Muszą oni być świadomi tego, że w żywności może wystąpić składnik, na który mają uczulenie. Tabela alergenów zwykle jest jednym z dokumentów, które pomagam opracowywać moim klientom przy okazji sporządzania księgi HACCP, a także instrukcji i procedur GHP i GMP. Sporządzę wykaz w Twoim imieniu, a w razie potrzeby zmodyfikuję go, gdy zajdzie konieczność wprowadzenia zmian w menu!